Geschiedenis cheerleaden

Wat veel mensen niet weten is dat de basis van cheerleading ligt bij een groep mannelijke studenten van Princeton, die in 1880 een “pep club” begonnen om het publiek aan te moedigen tijdens een wedstrijd van het American Football team van hun school door middel van een yell. Deze yell werd meegenomen door John Campell die een groep vormde en het in 1898 gebruikte om zowel het publiek als de spelers aan te moedigen, hij legde de basis voor het cheerleaden zoals wij het nu kennen.

Pas in 1923 werden vrouwen toegelaten tot de cheerleadingteams. De yells werden in deze periode aangevuld met tumbling en acrobatiek en er werden props, zoals borden en megafones, toegevoegd aan de routines. Pas in de jaren 40, toen de mannen op geroepen werden voor WOII, groeiden het aantal vrouwen in de cheerleading teams. Het cheerleaden een enorme ontwikkeling door, pompoms werden toegevoegd, sprongen werden verzonnen en de spirit stick werd bedacht. In de jaren 60 hadden bijna alle High-Schools en Graduate-schools in Amerika een cheerleading team zoals wij het nu kennen. De peewee en junior teams werden in het leven geroepen.

Begin jaren 70 werd de eerste bond opgericht die wedstrijden organiseerde, de Universal Cheerleading Associoation en in de jaren 80 en 90 kwamen er alleen maar meer bij. All star Cheerleading ontwikkelde zich als een echt sport en waaide over naar de rest van de wereld.

In Nederland kwam men voor het eerst echt in aanraking met cheerleading door middel van de Amsterdam Admirals. Deze NFL Europe club had zijn eigen cheerleaderteam (gestart in 1995). Het team van de Amsterdam Admirals was voornamelijk gebaseerd op cheerdance en stond onder leiding van Ashley Orman, een ex-NFL Cheerleader van de San Diego Chargers.

De sport groeide door er worden in nederland kampioenschappen georganiseerd door de Dutch Cheer Association. Sinds december 2016 is Cheerleading door de IOC erkend als Olympische sport.

Nu weet je wat cheerleading is en is hierdoor je intresse nog meer opgewekt, dan is Cheerleading misschien wel wat voor jou!